5 eenvoudige tips maken uw praktijkwebsite beter vindbaar

 

Als therapeut kunt u een prachtige praktijkwebsite met mooie foto’s hebben, maar wie online niet vindbaar is, loopt cliënten mis. U kunt zelf met onze tips een klein begin maken in het verbeteren van die vindbaarheid. Hiermee vergroot u de kans dat oriënterende cliënten uw site tegenkomen en zich aanmelden bij uw praktijk.

 

1. Website optimaliseren op zoekwoorden

Bekijk uw webteksten heel kritisch. Hoe meer relevante tekst erop staat over uw praktijk, des te makkelijker de site voor zoekmachines te vinden is. Op iedere subpagina van de website moet ook tekst staan, maar probeer niet in (storende) herhaling te vallen. Plaats ook niet exact dezelfde tekst meerdere keren op uw website. Verwerk zoektermen die potentiële cliënten invoeren in de zoekmachine, in uw webteksten. Hierdoor is de kans groter dat u gevonden wordt in Google.

EXTRA TIP: Om zoektermen te bedenken kunt u relevante woorden in de zoekbalk van Google invoeren. Google vult dan in het zoekveld de woorden aan met veelgebruikte zoektermen.

 

2. Gebruik hoofdkop, tussenkopjes en alinea’s

Voor de leesbaarheid én voor de optimalisatie van de webteksten is het gebruik van duidelijke titels en concrete tussenkopjes heel waardevol. Alleen een mooie foto op de homepage, betekent voor de zoekmachine een lege pagina! Zorg dus dat hier tekst staat. Maak duidelijk onderscheid in alinea’s. Dit verhoogt de leesbaarheid. Verwerk in de tekst ook woorden waar de doelgroep veel op zoekt. Maak tussenkopjes vetgedrukt óf als H2 kopje, dat categoriseert Google als belangrijk.

 

3. Duidelijke contactpagina

Is uw contactpagina goed vindbaar? De cliënt moet zonder moeite met u in contact kunnen komen. Qua techniek is het voor de zoekmachine ook belangrijk dat de website niet te ingewikkeld in elkaar zit, want ook dan haakt de zoekmachine gauw af. Zorg dat iedere subpagina maximaal drie klikken verwijderd is van de homepage.

 

EXTRA TIP: Is uw website gebouwd met behulp van Flash dan is deze aan vervanging toe. Flash wordt niet meer ontwikkeld en ook door veel computers (met name Apple) niet meer ondersteund.  

 

4. Sociale media

Deelname op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn vergroot de naamsbekendheid van uw praktijk binnen uw directe netwerk en draagt bij aan uw vindbaarheid. Wees dus actief op deze media en probeer ervoor te zorgen dat uw praktijknaam vaak wordt genoemd.

 

5. Linkbuilding

Hoe meer links naar uw site verwijzen, des te hoger u verschijnt in de resultaten van zoekmachines. Maar zorg dat dit relevante websites zijn anders worden deze links minder zwaar meegewogen in de resultaten. Informatie en tips posten op relevante blogs en fora (met een linkje erbij natuurlijk) kan ook erg nuttig zijn.